דגים להכיר! דגי נמל יפו נחשפים: נצרן
בלוג הדגים מארח בכל פעם בן ים שונה להיכרות קצת אחרת. והפעם: נצרן
דג הנצרן, שנקרא לפעמים גם איילת הים, עשוי להגיע לגודל של עד 40 ס"מ. צורת גופו שטוחה, ראשו גדול ומהווה מעל מחצית מנפחו ולפעמים גורם לו לדימוי עצמי נמוך.
דג הנצרן מצוי בשפע בחופי יפו, אבל במטבח הישראלי הוא כמעט שאינו צף. הנצרן אינו כשר ונחשב כמנה נדירה המופיעה בתפריטי מסעדות רק תחת מנות ה'מיוחדים' של אותו היום, אך בקרב עמי העולם הוא נחשב למעדן.
נקבת הנצרן היא מיילדת חרוצה, וכשמגיע הקיץ היא מסוגלת להטיל בין 50,000 ל-100,000 ביצים בקנים מיוחדים שהיא בונה בקרקעית. אחר כך זאת דווקא אחריותו של הזכר לשמור על הביצים במשך 48 שעות. הביצים שישרדו, יבקעו ויעלו אל פני הים. אך אין לשפוט מכך על טיב מערכת היחסים אצל הנצרנים, אלה אוהבים את החופש שלהם ולא מוכנים להתחייב לדג או דגה אחת. היחסים בין הזכר לנקבה בדרך כלל לא מחזיקים יותר מאותן 48 שעות גורליות.
את הנצרן קל לזהות בזכות שלושת הקוצים הנמצאים על סנפירו הראשון, אותם קוצים פועלים בתור (שימו לב למשחק המילים) נצרה. הם משמים ככלי לחפירה או מנגנון הגנה והם אלו שנתנו לדג את שמו. אמצעי הגנה נוסף של הנצרן הוא עורו העבה, מה שהופך אותו כמסובך להכנה במטבח וגם קשה לאכילה בקרב טורפים. אך זה לא מונע מהם לנסות. עורו גם משמש לפעמים בדרבוקות או תעשיית הנעליים.
קראו עוד על הנצרן:
https://food.walla.co.il/item/2679955