צונאמי ביפו
לפני 950 שנה ב-18.3.1068 נחשול צונאמי שהונע על ידי רעידת אדמה, על יפו וגרם למספר רב של אבידות
אירועי צונאמי בחוף הים התיכון נגרמים כתוצאה מרעידות אדמה במספר מוקדים באגן הים התיכון: בעקבות רעידות אדמה בקפריסין, רעידות אדמה והתפרצויות געשיות באיי יוון, גלישות קרקע תת ימיות במדרון היבשת הישראלי ובאזור הדלתה של הנילוס. מקור נוסף הוא במדרון היבשה, כתוצאה מרעידות אדמה חזקות לאורך השבר הסורי אפריקאי, שהחל להיווצר לפני כ-25 מיליון שנים בתהליך שנמשך עד היום. כ- 40% מרעידות האדמה בלבנט לוו בצונאמי.
כוח ההרס של רעידות אדמה וגלי הצונאמי, המופע הכביר, אלים והכאוטי של הטבע, כל כך קשה להכלה, עד כי בני אדם מדמים כי חזו במחזה "שאינו מן הטבע", כאילו היו מעורבים פה כוחות על טבעיים, הקשורים לתחום המיתולוגי. בכל התרבויות, הפגאניות והמונותאיסטיות, תופעות טבע אלו, נקשרות להבעת זעמו של אל,
כזה או אחר, כלפי בני האדם: "חרון אדוני"…
אטלנטיס, האי האגדי המוזכר בכתבי הפילוסוף היווני אפלטון, נעלם ברעידת אדמה או התפרצות הר הגעש סנטוריני, מעסיק את בני תרבות המערב אלפי שנים:
ויכוחים אם אכן היה, תיאוריות שונות ומשונות לגבי מיקומו ומאות ניסיונות שווא, ממון ומאמצים – למוצאו.

אטלנטיס האגדית שוכנת בקרקעית הים ממתינה שימצאו אותה

המבנה של אטלנטיס שלהב דמיונם גם של שליטי אבו-דבי ואי הדקל שהם בונים
העיר המצרית האבודה תוניס-הרקליון Thonis-Heracleion, שראשיתה במאה ה-12 לפנה"ס, עד שקיעתה מתחת לים במאה ה-6, או 7 לספירה, נחשבה לאגדה. בשנת 2000, אחרי מאות שנים מתחת למים, התגלתה. ארכיאולוגים בראשות הצרפתי פרנק גודיו, מצאו הריסות של מבנים, יותר מ-64 אניות, מטבעות זהב, פסלי ענק בגובה של למעלה מ-5 מטר, לוחות אבן מעוטרים בכתובות וציורים מיוון וממצרים, משקולות מאתונה וסרקופגים שהכילו מומיות. "ייקח לנו עוד כ- 200 שנה כדי להבין ולגלות לגמרי את העיר" אמר גודיו.
מציאת העיר האבודה תוניס-הרקליון ממלאה תיקווה את החולמים, כי גם אטלנטיס אי פעם תמצא
ההיסטוריה של ארץ ישראל רצופה באירועי רעידות אדמה ותוצריהן – גלי צונאמי אימתניים, סקירת האירועים מהאחרונים לעתיקים:
ב-11 ביולי 1927, תקופת שלטון המנדט בארץ, הזדעזעה הארץ, 192 איש נהרגו 923 איש נפצעו, כאלף בתים ומבנים קרסו. שכם, טבריה, לוד ורמלה נפגעו קשות. הרס ופציעות נרשם בירושלים יפו ותל-אביב. מאיר דיזנגוף, ארגן עזרה ומזון בשיירה שיצאה מתל אביב ויפו לשכם – הנפגעת הראשית.
*ב- 1906 תקופת השלטון העות'מני, רעידת אדמה גורמת להפסקת זרם הירדן ל-24 שעות.
*ב- 1856, תקופת השלטון העות'מני, טבריה נהרסה ברעידת אדמה.
*ב-1 בינואר 1837, תקופת שלטונו של איברהים באשא המצרי, רעידת אדמה זרעה הרס גדול עם אלפי הרוגים. צפת וטבריה נהרסו כמעט כליל. חלק נפגעו בשל גלי צונאמי ענקיים שעלו מהכינרת… (קצת קשה להאמין על "הכנרת המסכנה שלנו" שאנחנו סופרים לה בדאגה, את הס"מ החסרים לקו האדום…). גם יפו נפגעה.
*ב-1822 , תקופת שלטון השולטן עבדול חמיד השני, התרחשה רעידת אדמה.
*ב-30 באוקטובר 1759, תקופת השלטון העות'מני, התרחשה רעידת אדמה ברוב שטחי ארץ ישראל וסוריה, עם עשרות אלפי נפגעים, הרס בעכו ונצרת, בצפת, טבריה, סאסא, גוש חלב, סג'רה והסביבה, כולל יפו – נפגעו קשות. לפי הערכות שונות נהרגו 10,000- 40,000 איש.
*ב-1546 לספירה, בתקופת שלטון סוּלִימָאן המפואר, התרחשה רעידת אדמה גדולה עם צונאמי קשה בים המלח וביפו. נזקים קשים בירושלים, חברון, שכם, רמלה, עזה ודמשק. עדות אחת מספרת כי הים של יפו נסוג למרחק של "יום הליכה". עדות אחרת מספרת, כי הים נסוג למשך שלושה ימים. אנשים רבים הילכו בהתרגשות ותדהמה באזור שנחשף וליקטו מציאות, ואז שב הים עם גלי צונאמי. יש חוקרים הטוענים כי היה זה אסון רעידת אדמה/צונאמי הגדול ביותר במזרח התיכון – בייחוד במונחי אובדן אדם.
אני מנסה לדמיין את המחזה הזה של קרקעית ים חשופה למרחק רב… מלבד שפע קונכיות, סרטנים, חלזונות ואלמוגים, אולי נחשפו גם מאובנים, כשלדי חיות פרה-היסטוריות, כליוויתנים… אולי נחשף "בית קברות לאניות" שמעגן יפו המסוכן זימן במשך אלפי שנים, אניות טבועות, אוצרות זהב, כסף, קרמיקה, מטענים שמורים בכלים חתומים, כמכלי יין ושמן ועוד כיד הדמיון. אך כאמור, הים שב וכיסה אוצרותיו ואת היפואים הסקרנים.
בפברואר 2015, אוצר מטבעות הזהב הגדול ביותר בארץ נחשף בקרקעית הים בנמל העתיק שבגן לאומי קיסריה.
אלו אוצרות נחשפו קרקעית הים כאשר נסוג ים יפו למרחקים? לשלושה ימים?
תופעת חשיפת קרקעית הים כל כך מרתקת! עד כי יש תיירות מיוחדת של "גאות ושפל" ובראש "אתר מורשת עולמית" המנזר Mont Saint-Michel שבצרפת.
*ב-1458 לספירה, בתקופת שלטון הממלוכים, אלפים נהרגו ברעש אדמה ובין היתר נפגעו גם כנסיית הקבר ומסגד עומריה.
*ב-1293לספירה, תקופת השלטון הצלבני, התרחשה רעידת אדמה.
*ב-1202 לספירה, תקופת מלחמות הצלבנים מוסלמים, התרחשה רעידת אדמה וצונאמי, נמנו כ-30 אלף איש שנהרגו בשכם והסביבה.
*הצליין האנגלו-סקסי סיוולף 'Saewulf שבקר בארץ הקודש וכתב ספר על חוויותיו, מעיד כי הגיע ליפו עם צי קטן של אניות צליינים, כיוון והים רגש החליט רב החובל לעגון בים ולנסות להגיע קרוב יותר למחרת. אך מישהו דחק בצליין לעלות לחוף בו ביום בסירה כי: "אפשר שתהיה הלילה או מחר סערה". השכם בבוקר בעודו מתפלל במנזר, שמע קולות שבר נורא, כולם רצו אל החוף וקידמו אותם "גלים גבוהים הרים" ואין ספור גופות גברים ונשים שמילאו את החוף, אניות התנגשו זו בזו, התרסקו לרסיסים על הצליינים שהובילו, גם אנייתו שלו, הצוות והצליינים שנותרו בה… כאלף איש ביפו לבדה נספו.
*ב- 1160 לספירה, בתקופה הצלבנית, רעידת אדמה פגעה בסביבות יריחו.
*ב- 1068 לספירה, האירוע עמו פתחנו את הנושא, מראשית התקופה הצלבנית בארץ, תועד ע"י ההיסטוריון הערבי אבן אל-אתיר שסיפר על רעידת אדמה וצונאמי שהחל בנסיגת הים. תושבי יפו הסקרנים ירדו לחוף לחזות במראה המוזר. נו, מי יכול לעומד בפיתוי ובסקרנות לבחון מקרוב את קרקעית הים החשופה על אוצרותיה? היפואים הסקרנים נשטפו על ידי הגל החוזר של הצונאמי. רמלה נהרסת כליל.
*ב – 1במרס 1066 לספירה, בתקופת שלטון בית עבס, ידועה רעידת האדמה שפגעה קשה בעיר רמלה.
*ב- 1034 / 1033 לספירה, תקופת שלטון הפטימים, ארעה רעידת אדמה וצונאמי. ההיסטוריון הערבי אבן אל-אתיר, מספר על גל בגובה של 30 – 40 מטרים שהופיע בשעת אחר הצהריים אל חופי יפו, בעקבות רעש גאולוגי חזק באזור קפריסין.
*ב- 749 לספירה, בתקופת שלטון בית אומייה , חל "רעש שביעית"- כך הוא נקרא, בו נפגעו יריחו, סוסיתא, טבריה, בית שאן, סרטבה חצור, ג'רש, וכפר נחום. כ-20 אלף בני אדם נהרגו.
*ב- 658 לספירה, בתקופת שלטון בית אומייה, התרחשה רעידת אדמה.
*ב-9 ביולי 551 לספירה, תקופת השלטון הביזנטי, התרחשה רעידת אדמה. אלפי קורבנות בנפש. נזקים חמורים בירושלים, פטרה נהרסת וננטשת.
*ב- 19 אוגוסט 502 לספירה , תקופת השלטון הביזנטי, רעש הרס את עכו ולטרון.
*ב-498 לספירה, תקופת השלטון הביזנטי, התרחשה רעידת אדמה.
*ב- 419 לספירה, תקופת השלטון הביזנטי, התרחשה רעידת אדמה.
*ב- 363 לספירה, שלהי תקופת השלטון הרומי, התרחשה רעידת האדמה הגדולה וצונאמי. באיגרת של קירילוס, הבישוף של ירושלים, מופיע רשימת כמויות הנספים בכל עיר בארץ. כמו כן, רעידת אדמה זו הפסיקה את עבודות בניין של בית המקדש השלישי בחסות יוליאנוס "הכופר" (כפר בנצרות לטובת הלניזם). על האירוע נאמר: "כדורי אש שיצאו ושרפו את אתר הבניה על כל מה שנבנה שם ובוניו". הרעש העז פקד גם את אלכסנדריה לווה בצונאמי שבעקבותיו נספו כ- 50,000 איש. גם אירוע זה החל בנסיגת הים.
*ב- 33 לספירה, תקופת שלטון אגריפס הראשון, בחסות הרומאים, התרחשה רעידת אדמה.
בשנת 31 לפני הספירה, התרחשה רעידת אדמה בעיצומו של "קרב אקטיום" הקרב הימי האחרון של האימפריה הרומית בישראל וסופם של אנטוניוס וקליאופטרה, בשנת מלכותו השביעית של הורדוס ביהודה ויפו. שלפי עדות יוסף בן מתתיהו נהרגו בו כ-30 אלף איש: "… והיה רעש בארץ היהודים שכמוהו לא נראה מעולם, והרעש גרם להרג רב בבהמות הארץ. גם כשלוש ריבואות אנשים נהרגו תחת מפולת הבתים, ואילו הצבא שחנה תחת כיפת הרקיע לא ניזק כלל באסון" (קדמוניות היהודים, ספר 15, פרק ה, פסקה ב, סעיפים 122-121).
*ב- 138 לפני הספירה, תקופת שלטון החשמונאים ביפו, רעידת אדמה וצונאמי.
*ב- 525 לפני הספירה, תקופת שלטון הפרסים, רעידת אדמה וצונאמי.
*ב- 759 לפני הספירה, תקופת שלטון המלך עוזיהו, רעידת אדמה המוזכרת בספר עמוס בעקבותיה נאלץ המלך לשפץ את הנזקים שנגרמו לבית המקדש הראשון.
*ב- 1050 לפני הספירה, תקופת שלטון גויי הים, התרחשה רעידת אדמה.
*ב- 1365 לפני הספירה, תקופת שלטון המלך אחנתון התרחשה רעידת אדמה.
*ב- 1490 לפני הספירה, אירוע שהשפיע על כל אגן הים התיכון ולחורבן התרבות המינואית בכרתים, מצונאמי שלווה את ההתפוצצות וקריסת הר הגעש סנטוריני.
אז מה עושים ?
ההיסטוריה, הסטטיסטיקה, המחקר הגיאולוגי וחקר הימים, מלמדים כי צפויים לנו אירועי רעידת אדמה וצונאמי, השאלה מתי?
מערכת התרעה לאומית עדיין בהקמה. כיוון שגלי צונאמי מגיעים לחוף דקות ארוכות לאחר הרעידה, צריך לנקוט באמצעי זהירות הבאים:
*כאשר חשים ברעידת אדמה, או מבחינים "בהתנהגות מוזרה" של הים.
כמו נסיגתו, יש להתרחק מיד מקו החוף למקום גבוה ולהמתין עד חלוף זעם.
*יש לזכור, צונאמי הוא המופע של סידרת גלים – זה אחר זה, אזי יש לוודא כי האירוע אכן הסתיים לפני ששבים לקו החוף.
*הצונאמי יכול להגיע לחוף גם דקות ארוכות לאחר רעידת האדמה, יתכן ואירועי צונאמי עלולים להתרחש כתוצאה מרעידות אדמה רחוקות שלא תורגשנה… אזי היו קשובים לסביבתכם.
כתבה וערכה: נעמה מאירוביץ.