בטון יציל את הים? בריכות הבטון מגיעות לנמל יפו
מה קורה כשמשלבים חדשנות ישראלית, אקולוגיה ימית ו… בטון.
מרחב החדשנות האקולוגית של נמל יפו גאה להציג את טכנולוגית הבטון שתסייע בשיקום המערכת האקולוגית הימית.
בתור הנמל העתיק בעולם, ב-5,000 שנותיו, ראה נמל יפו כבר הכל. פיראטים, נסיכות מיתולוגיות, מצביאים דגולים, עולים חדשים, אניות מסע, ספינות נוסעים, סירות דיג. בתוך כל המולת בני האדם והפלדה, בשקט בשקט מתנהלים כאן לאורך אלפי שנים חיים שלמים ועשירים לא פחות מתחת לפני המים. מערכת אקולוגית של יצורים חיים וצומחים המתפתחת בהרמוניה לאורך הזמן והשינויים. אך החיים האנושיים הפעילים שידע הנמל פגעו במערכת זו בדרכים שונות וכעת הגיע הזמן לחשוב על העתיד. איך משקמים ומקיימים עולם תת ימי עשיר למען כדור הארץ שלנו ולמען הדורות הבאים?
בשנים האחרונות התחלנו, כאן בנמל, בפיתוח מרחב חדשנות אקולוגית. מה זה אומר? אנחנו מסייעים למחקרים ופיתוחים שיטיבו עם הים שלנו ואם טוב לים שלנו – טוב לנו! התחלנו עם הספסלים הסולריים ומשאבת השפכים החדשה ועכשיו מצטרף אליהם אחד הניסויים המעניינים שאנחנו עורכים כאן – הכנסתן לים של בריכות בטון שיאפשרו את שיקומה של המערכת האקולוגית.
חברת הסטארט-אפ הישראלית אקונקריט (ECOncrete), היא זו שפיתחה את בריכות הבטון. אקונקריט לוקחים את הבטון הזמין והנפוץ, אך גם המזיק, ויוצרים באמצעות ערבוב עם חומרים אורגניים והטבעת טקסטורות מורכבות בית חדש ויציב לחיים במים. לאחר הכנסתן למים, מתפתחות בסדקים והחורים שעל הבריכות אזורי רביה וקינון שיסייעו למינים רבים להתיישב בהם.
הבריכות החדשניות האלה הן צורת בניה שתאפשר לנו, כמי שפועלים לפיתוח שלרצועת החוף העירונית והתאמתה לסביבת החיים הטבעית והמודרנית, להשתלב בתוך הרמונית החיים התת ימיים, לשמור ולשקם את המגוון האקולוגי העשיר, והכי חשוב – לא לפגוע.
רותם טרביצקי, אקולוגית ימית, נמל יפו: "בריכות הבטון החדשות הן ביטוי ממשי לאיזון שבין שימור לפיתוח שעומד לנגד עינינו. הבריכות מאפשרות פיתוח מקיים של רצועת החוף על ידי שימוש בחומרים שמעודדים את שיקום המערכת האקולוגית והניסוי הזה ישמש להתאמת המערכת לסביבה המקומית".
וככה זה נראה דרך מצלמת הוידאו של NAS DAILY: