המייפלאואר הישראלית: אניית העולים רוסלאן – מנמל אודסה לנמל יפו
אם ביקרתם בנמל וביפו בעתיקה בוודאי חלפתם בדרכם על פני מגדל השעון. מעטים יודעים כי הרחוב המוביל מהמגדל אל כיכר קדומים – רחוב רוסלאן – נקרא כך על שם האנייה שהגיעה אל נמל יפו בשנת 1919 מנמל אודסה ועל סיפונה כ-700 עולים ביניהם מי שיהפכו לשמות הגדולים שידעה ההיסטוריה הישראלית ואלו שעל שמם יקראו רחובות רבים אחרים בישראל:
המשוררת רחל, ההיסטוריון יוסף קלוזנר, ד"ר משה גליקסון (לימים עורך עיתון "הארץ"), המהנדסים והאדריכלים יהודה מגידוביץ' וזאב רכטר, הרקדן ברוך אגדתי, הקריקטוריסט אריה נבון, ישראל גורי (חבר כנסת ואביו של המשורר חיים גורי), המשורר יונתן רטוש, ד"ר חיים יסקי (מנהל בית החולים הדסה), הציירים פנחס ליטבינובסקי ויצחק פרנקל, רוזה כהן – אמו של יצחק רבין, הפסל משה ציפר, רחל כהן-כגן (חברת הכנסת הראשונה) ועוד רבים.
אניית רוסלאן הייתה האונייה המאורגנת הרשמית הראשונה, ולמעשה גם האחרונה, שהפליגה מהאימפריה הרוסית לשעבר לארץ ישראל בתום מלחמת העולם הראשונה ונחשבת לסנונית הראשונה של העלייה השלישית. רוסלאן יצאה מהאימפריה הרוסית בימים מאי תהפוכות ובעיצומה של מלחמת אזרחים. על כן ארגון העולים היה מבצע מורכב שדרש מהעולים להוכיח את זכאותם כ"פליטים מארץ ישראל" שנתקעו ברוסיה כתוצאה ממלחמת העולם הראשונה. קורסים להכשרת פליטים לימדו את העולים כל שהיו צריכים לדעת על הארץ הנכספת. .
בתום 21 ימים של הפלגה בים התיכון הגיעה האניה מנמל אודסה שבאוקראינה אל נמל יפו שבארץ ישראל. עוליה הרבים שהפכן לימים מעמודי התווך של התרבות, הפוליטיקה, האקדמיה והרפואה הישראלית זיכו את האנייה בכינוי "המייפלאואר הישראלית".

אניית רוסלאן. מתוך הארכיון הציוני

האניה רוסלאן עוגנת ב-נמל קושטא בדרכה מהעיר אודסה ל-ארץ-ישראל. 1919

דמותו של הצלם שמעון קורבמן, בחוף הים בסמוך ליפו, 1920

עולים חדשים יורדים מאוניית נוסעים אל סירות מנוע, בדרכם לנמל יפו. 1933.
צילום: זולטן קלוגר, לע"מ.

רחוב רוסלאן. יפו העתיקה